Lees hieronder waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een robotmaaier.
Waar je rekening mee moet houden:

  • Gazonoppervlakte en overcapaciteit
  • Aantal zones
  • Obstakels en hellingen
  • Maai- en laadtijd
  • Randmaaien

 

Gazonoppervlakte en overcapaciteit:

De gazonoppervlakte die een robot grasmaaier aankan is afhankelijk van een combinatie van de accu, software en maaibreedte. Bij het kiezen van de beste robotmaaier voor uw gazon, is de gazonoppervlakte het eerste waar je op moet letten.

De meeste fabrikanten geven een aanbevolen en maximale gazonoppervlakte weer. De maximale gazonoppervlakte is geen uitgangspunt. Dit is in de meest gunstige gevallen, een vierkant veld zonder obstakels, en 24 uur per dag maaien.

Heeft u meerdere zones, oneffenheden, heuvels, obstakels of smalle stroken in uw gazon dan adviseren wij u een robotmaaier te kiezen met een overcapaciteit van 40%. Heeft u bijvoorbeeld een gazonoppervlakte van 1000m2, dan adviseren wij te kiezen voor een robotmaaier met een aanbevolen gazonoppervlakte boven de 1400m2.

Wanneer u een maaier met voldoende overcapaciteit neemt, kan deze robot het gazon aan met minder maai-uren en zal de levensduur van de maairobot langer zijn.  Aantal Zones:

Bent u in het bezit van een tuin of gazon wat bestaat uit meerdere zones gescheiden door bijvoorbeeld een voetpad of oprit? Kijk dan eerst of de robotmaaier van uw keuze hier goed mee om kan gaan. Belangrijk is de minimale breedte die de robotmaaier nodig heeft om te verplaatsen naar een andere zone.

Er zijn robotmaaiers die zo slim zijn dat ze bij het bereiken van het voetpad stoppen met maaien, oversteken en vervolgens verder maaien. Wanneer de robotmaaier een voetpad moet oversteken, moet hier ook een begrenzingskabel onder de bestrating door worden gelegd. Obstakels en hellingen:

Alle obstakels in een gazon kunnen we met de begrenzingskabel uitfilteren. Mooie ronde stammen (bomen) waarvan de wortels diep genoeg onder de grond zitten hoeven niet uitgefilterd te worden. Ook ronde palen, verkeersborden en andere obstakels met een minimale diameter van 10cm, indien ze goed vast staan hoeven niet uitgefilterd te worden. 

Hellingen in het gazon is voor de meeste robotmaaiers geen probleem. Heeft u hellingen in het gazon? Meet deze voordat u een robotmaaier aanschaft.

Daar waar de begrenzingskabel komt te liggen moet vrijwel geen helling aanwezig zijn, dit is het punt waar de robotmaaier moet manoeuvreren om een andere richting op te gaan. Er is anders teveel kans op slippen en de robotmaaier kan buiten de begrenzingskabel komen.

In het gazon ruim binnen de begrenzingskabel kan de robot makkelijk de hellingshoek, aangegeven door de fabrikant, aan.Maai- en laadtijd:

Wat maakt het eigenlijk uit wat de maai- en laadtijd is, als de robotmaaier de aanbevolen vierkante meters maait is dat toch goed.

Maar er zijn uitzonderingen, u wilt bijvoorbeeld alleen dat het gazon `s nachts  gemaaid wordt zodat overdag het gazon er strak bijligt, of het grasveld bij een zwembad waar overdag badgasten liggen moet `s nachts worden gemaaid. Of u wilt op een bepaald tijdstip de robotmaaier laten maaien wanneer u thuis bent.

Het is allemaal mogelijk maar dan wel belangrijk om te gaan kijken naar de maaitijd en de laadtijd. Wanneer de robotmaaier bijvoorbeeld maar zes uur krijgt om een groot gazon te maaien is het wel fijn dat deze robotmaaier dit aaneengesloten kan maaien en tussentijds niet terug gaat om op te laden. Randmaaien:

Vaak zullen robotmaaiers een klein stukje van de gazonrand niet kunnen maaien. Dit heeft te maken met hoe de tuin is aangelegd.

Wanneer er een brede klinker van 10cm langs het gazon ligt kunnen we redelijk de randen mee maaien maar in scherpe hoeken blijft altijd gras staan. Ook langs obstakels in het gazon en langs muren en hoge randen en beton banden.

Het maai gedeelte van de robotmaaier moet ten alle tijden beschermd zijn.

De randen van je gazon zou je kunnen bij trimmen met een grastrimmer voor een mooi strak resultaat. Ook kun je met een grastrimmer vaak de graskanten mooi bijsnijden. Gelukkig hebben we een aantal robotmaaiers die een speciale randmaai functie hebben.

Wil je zo weinig mogelijk werk hebben, dan kun je beter een robotmaaier kiezen die over deze randmaai optie beschikt. Ook met de randmaai functie blijven er plekken waar u zelf moet bij trimmen.


Powered By OpenCart
Evertstuinmachines © 2024